torsdag 8 oktober 2015

Kommunen köper in gasbilar

I november får Härnösand sin första tankstation för fordonsgas och redan nu har kommunen börjat köpa in biogasbilar. Ulf Andersson, trafikchef på kommunens trafikenhet, tycker det är en självklarhet att stötta satsningen på biogas.
 
– Självklart stöttar vi HEMABs biogassatsning. Vi börjar med en gasbil i bilpoolen och ytterligare en är beställd till vaktmästeriet, berättar Andersson.


Ulf Andersson, trafikchef på kommunens trafikenhet, tycker det är självklart att kommunen ska stötta HEMABs biogassatsning.
Kommunens första gasbil är av märket Volkswagen och går på både bensin och gas. Bilen finns tillgänglig i bilpoolen.

Marknad för fordonsgas

– Gastanken rymmer 15 kg. Man startar på bensin, sedan går bilen över på gas och då hör man hur motorljudet går ned och blir tystare. Bilen känns riktigt bra att köra, säger Ulf Eriksson, fordonssamordnare på trafikenheten.

Tillsammans med HEMAB är kommunen en drivande aktör för att få fram en marknad för fordonsgas. På trafikenheten har man goda erfarenheter av att introducera ny teknik som är bättre för miljön.

– När vi tog in en elbil var det först lite motstånd och en hel del frågor. Men idag är det ofta kö till elbilen som blivit mycket uppskattad, säger Ulf Eriksson, som uppmanar bilpoolens 600 användare att testa gasbilen nästa gång.

Härnösands kommun är sedan tidigare mycket nöjda med sin elbil. Nu satsar de på två biogasbilar till att börja med.

Tankstation invigs i november

I november invigs Härnösands första tankstation för fordonsgas vid Highway Hotel. Till en början hämtas fordonsgasen externt från Sundsvall, men vid årsskiftet 2016/2017 driftsätts biogasanläggningen i Äland och då ska gasen lokalproduceras från härnösandsbornas insamlade matavfall.

– Vi bor i en spännande stad som ligger i framkant. Kollektivtrafiken är ju redan fossilfri och genom att uppgradera bilpoolen kan många få möjlighet att testa ny teknik och se att det fungerar. Då kan vi nog på sikt få se att fler privatpersoner köper gasbilar, säger Ulf Andersson.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar